A comisión organizadora da
Mostra do Aceite reuniuse novamente para seguir traballando no programa deste
evento que conta co recoñecemento da Xunta de Galicia como Festa de Interese
Turístico de Galicia.
A Comisión
Organizadora, ante o recente falecemento do colleiteiro D. Guillermo
Nogueira Veloso; decidiu facerlle unha homenaxe póstuma nesta edición.
Guillermo, propietario
do muíño das Farrapas no que se realiza a demostración da elaboración artesanal
do aceite o día da mostra, foi un dos impulsores da recuperación da producción
do aceite en Quiroga e tamén en toda
Galicia. Xunto cos outros colleiteiros, colaborou co Concello de Quiroga, impulsor e patrocinador
do evento, na organización deste certame
dende a súa primeira edición, cando aínda
a colleita de aceite en Quiroga era casi anecdótica.
Dende aquela I edición ata a actualidade, grazas a esta mostra e ao empeño do Goberno
Municipal presidido por D.Julio Álvarez,
a importancia deste singular produto de Quiroga na economía da cormarca medrou de tal xeito
que a producción de aceite pasa das economías familiares a ser un produto comercializado por varias
empresas da comarca co distintivo Aceite de Quiroga.
A mostra que celebrou
moitas das súas edicións nos meses de febreiro ou marzo, trasladouse nas dúas últimas
edicións ao mes de maio. Este cambio na data de celebración do evento responde
ao mellor estado do produto para a súa presentación e venda, xa que o aceite
está máis decantado e clarificado. A data fixada nesta edición é o domingo 8 de
maio.
O Concello xa pechou o prazo de inscripción para
os colleiteiros interesados en particiar na
XVI Mostra, foron oito os colleiteiros inscritos e que cumpren unhas
condicións esixidas para participar, entre as que se pedía ter unha colleita
mínima de 200 litros de aceite; e un resultado aceptable do análise químico e
organoléptico que determinará o laboratorio especializado que se dispoña.
Na mostra do aceite poñerase unha vez máis en
funcionamento o muiño das Farrapas, para que todos os visitantes poidan ver como
é a elaboración tradicional do aceite de Quiroga. Durante a mostra especialista na materia catarán os aceites participantes, estes aceites ademais dos
análises químicos e organolépticos tamén serán obxeto dunha cata previa a
celebración do certame.
No hay comentarios:
Publicar un comentario