Quiroga
está inmersa na vendima, nesta fin de semana cortáronse a maioría dos acios das
cepas, e prevese que co remate da semana que empeza a vendima deste ano se dé
por finalizada. Unha vendima cunhas inmellorables condicións climatolóxicas e
nas que as uvas se atopan en perfectas condicións en canto a acidez e a
graduación. Puntualmente a graduación descendeu minimamente coas choivas da
semana pasada, pero que cas altas temperaturas destes días está recuperando.
Só
unha das adegas industriais locais apuntou que algunhas uvas se presentaron con
algo de oidium, pero de xeito anecdótico, xa que as condicións desta vendima
están sendo inmellorables. Este pequeno problema surxido posiblemente polo
descuido dos viticultores, que ante o bo tempo reinante durante toda a
evolución das uvas, esquenceron algún dos tratamentos preventivos.
Dende o ano 2014 Quiroga é o concello de
todos os que conforman a denominación de orixe Ribeira Sacra, co maior número
de hectáreas plantadas de cepas, con máis de 200 hectáreas. Curiosamente este
número de hectáreas, superando a concellos vitícolas como Sober, Chantada ou
Pantón, non se traduce nun incremento importante de adegas industriais, xa que
neste cómputo estamos moi lonxe destes municipios, con só cinco adegas. Aínda
que só hai cinco adegas industriais, Quiroga rexistra 254 viticultores, que
nutren coas súas uvas as adegas locais e as demáis da Denominación de Orixen,
así como a moitos particulares que elaboran viño en zonas nas que non se
prantan viñedos.
A
adega máis importante en canto a elaboración de viño de Quiroga, é Val de
Quiroga. Esta adega, unha das máis madrugadores de toda a Ribeira Sacra no
inicio da vendima ten pensado rematar este traballo en dous días. Nos seus
depósitos xa están 30.000 kilos de uvas brancas, das variedades godello,
treixadura e albariño, maioritariamente, con algo de torrontés e loureira. E
están rematando de entrar as uvas tintas, uns 300.000 kilos entre as variedades
mencía, garnacha, tempranillo, brencellao e merenzao.
Adegas
Mondelo tamén ten recollida boa parte da colleita. Remataron cas uvas blancas,
uns 5.000 kilos de godello, albariño e treixadura; e traballan agora coas
tintas, sobre todo mencía e garnacha da que xa recolleron 12.000 kilos e
faltanlles sobre 9.000.
Atrium
Vitis tamén recolleu xa o 90% da súa colleita. Esta é a única adega local na
que a súa producción se centra sobre todo no viño branco. 10.000 kilos de
albariño, godello e traixadura xa está fermentando na adega. Esta semana
rematarán coa recollida da mencía e deixarán para o final a variedade garnacha,
variedades que utilizan na elaboración do seu viño tinto. Destas dúas variedades
agardan recoller 5.000 kilos.
A
adega de creación máis recente, Lar de Ricobao, teñen pensado rematar mañá coas
vendimas. Nesta adega entraron 12.000 kilos de godello e treixadura; e
rematarán mañá cos 25.000 kilos de mencía e garnacha que completarán a súa
vendima.
A
última das adegas locais inscrita na denominación de orixen é Adegas Cosme, de
Margaride. Esta adega é a última en iniciar a vendima xa ata mañá non ten
pensado iniciar a recollida de uvas. Esta adega recollerá 6.000 kilos de uvas
brancas de godello e treixadura, que será polas que empece. Ata a vindeira
semana non comezará a recoller os 17.000 kilos previstos de mencía e garnacha.
Dende a adega apuntan a que o atraso no inicio de vendima obedece a que queren
uvas nas que a graduación supere os 13 graos, e tras o pequeno descenso de un
grao tras as choivas da pasada semana, estiveron agardando a recuperación
facilitada polas boas condicións meteorolóxicas.
Ademáis
das uvas que entran nas adegas quiroguesas hai moitas outras que van para as
outras adegas da denominación de orixen e tamén as que van para particulares.
As adegas que desprazan vehículos para a recollida da uva, aínda non están
contabilizadas pero sí o están as uvas saídas para as adegas que non desprazan
vehículos, como é o caso de Rectoral de Amandi ou os particulares que mercan
uvas para elaborar viño para o seu consumo. Nesta fin de semana a oficina de
extensión agraria contabilizou a saída de 50.000 kilos de uvas, xa que esta
práctica necesita unha guía que lle facilitan nesta oficina tanto para o
propietario das uvas, como para o transportista que as leva.
No hay comentarios:
Publicar un comentario