Esta semana o
alcalde de Quiroga, Julio Álvarez, reuníase co conselleiro do Medio Rural, José
González, en Santiago para exporlle as súas demandas e suxestións en relación
co agro deste municipio lucense. Ambos
abordaron, entre outras cuestións, a posta en valor da produción de aceite
neste concello e a mobilización de terras para a plantación de oliveiras.
Por outra banda o
Instituto de Calidade Alimentaria da Xunta, dependente da Consellería de Medio
Rural, continúa a traballar co Concello de Quiroga de cara a tentar unha marca
distintiva para o aceite de Quiroga. Unha das funcións deste Instituto é
promocionar e protexer a calidade diferencial dos produtos alimentarios galegos
acollidos aos distintos indicativos de calidade.
Nestes momentos
o Concello xa ten rexistrado o nome de
“Aceite de Quiroga” con dous principais fins: Certificar as características do
produto de forma que quen queira utilizar esta marca deberá cumprir certos requisitos
tanto na produción e elaboración como comercialización do aceite. E regular e
ordenar as plantacións de oliveiras.
Para que os aceites
poidan levar a etiqueta co nome de “Aceite de Quiroga” é requisito necesario
que a materia prima proceda integramente da zona delimitada pola Comisión e
aceptada en última instancia polo propietario da marca. Ademais a súa
elaboración tamén se realizará no noso territorio e exclusivamente con
oliveiras das variedades aceptadas pola Comisión creada para o seu cumprimento.
Co fin de evitar
fraudes o concello leva un rexistro de Plantacións de Oliveiras cos datos do
seu titular e da plantación e un rexistro dos muíños existentes que poidan
optar ó uso da marca rexistrada.
Dende o concello séguese
a pelexar por un aceite único e xenuíno e trabállase co Instituto de Calidade
Alimentaria en colaboración cos olivicultores da zona para acadar a marca de
calidade para o aceite e incluso poder chegar a unha denominación de orixe.
No hay comentarios:
Publicar un comentario